Waarnemingsavond op zaterdag 5 november 2016 was een succes
Niettegenstaande het heel slechte weer gisteren in de vooravond kwamen de opklaringen net op tijd zodat onze waarnemingsavond toch nog een succes werd.
Een 15-tal kijklustigen kwamen langs. De hemel bleef nagenoeg de ganse avond wolken vrij zodat er verschillende deep-sky objecten konden bekeken worden. Eerst De Maansikkel tot rond 21u en daarna objecten zoals,M13,M27-Halternevel,M57-Ringnevel,X&h Persei-NGC884,dubbelster Albireo,M103,M37,M15.... |
Zonnekijkdag op zondag 3 juli 2016
|
De Zonnekijkdag hier in Ledegem werd een succes!Het bleef droog en de opklaringen werden in de loop van de namiddag alsmaar breder.We mochten een 25-tal bezoekers verwelkomen op deze activiteit.
In wit licht waren enkel 2 kleine zwarte stipjes te zien.Sommige mensen zagen ze niet.In de coronado 60mm waren enkele mooie protuberansen te zien wat natuurlijk veel goed maakte voor de geïnteresseerden |
9 mei 2014: Opendeur n.a.v. Mercuriusovergang
|
Op 9 mei is de planeet Mercurius voor de zon geschoven. Onze sterrenwacht zette de deuren open om iedereen de kans te geven om deze Mercuriusovergang eens met eigen ogen te kunnen zien.
|
16 april 2016: Opendeur
Omdat we dit jaar met Sterrenwacht Halley niet konden deelnemen aan de Vlaamse Sterrenkijkdagen van de VVS hebben we zelf een aparte waarnemingsavond georganiseerd op 16 april (tussen 21u00 en 0u00). Iedereen was welkom in de sterrenwacht van onze voorzitter, Bart Taillieu, waar bij helder weer iedereen de kans kreeg om door diverse telescopen verschillende objecten waar te nemen.
Daarnaast vertelde Bart eveneens zijn verhaal over zijn 3 weken durende reis naar enkele eilanden van Indonesië in maart, waar hij als hoogtepunt van de reis de totale zonsverduistering ging bekijken. |
|
9 maart 2016: Totale zonsverduistering Indonesië
We stelden het materiaal op bij tropische temperaturen van ongeveer 30°.Omstreeks 08u34' kregen we dan het eerste contact te zien.De eclips was begonnen!Het was volledig helder geworden,tot ongeveer 5 minuten voor de totaliteit er plots lichte bewolking werd gevormd net onder en net boven de zon.Spanning tot en met,blijft die bewolking weg van de zon of komt die ene wolk op het moment van de totaliteit ons plots het zien van de totale fase ontnemen.Het was echt kantje boord!10 minuten voor de totaliteit riep er zelfs nog iemand van de groep om de boot te nemen en op zee te gaan omdat hij begon te denken dat het ging mis lopen.Maar gelukkig viel het mee,omstreeks 09u51' kregen we een prachtige diamantring gevolgt door de totale fase.Ook onze twee binnen planeten Mercurius en Venus waren nabij het zenit duidelijk zichtbaar.Op het einde van de totale fase kwam reeds lichte bewolking voor de totaal verduisterde zon geschoven,maar dit belemmerde de eclips niet.Na 3'en 15" kregen we dan terug een prachtige diamantring te zien die op groot gejuich en applaus werd onthaald.Indonesische Eclips 2016 was een feit!
|
|